VEGAN.NU

Inte bara djurvän – miljön är vårt hem!

Upprätthålla en bra miljö tillsammans!

Hur klimatsmart är du?

Vår planet har inte oändligt med resurser. Vi människor har under våra år på jorden satt väldigt stora avtryck på planeten och måste tillsammans ta ansvar för att vår kära moder jord ska kunna fungera som hemvist för oss i många år till. Vi måste hjälpas åt att vara klimatsmarta. Hur stor är din påverkan på miljön, hur stort är ditt avtryck på klimatkontot? Testa dig själv med Klimatkontots test. Du hittar testet här. Vi kan garantera att du kommer lära dig något nytt om dina vanor och bli förvånad över hur vardagliga saker påverkar miljön.

Hur lever man mer klimatsmart?

Det finns flera sätt att tänka till för att med små medel dra vårt stå till stacken för ett mer hållbart samhälle och för en mer miljömedveten livsstil. Här listar vi några exempel.

Källsortera och återvinn

Antagligen är detta en självklarhet för de flesta av oss. De resurser vi tar av naturen är bara till låns. Därför måste vi, för att samhället ska fungera hållbart, även återlämna de resurser vi lånar så att de kan reproduceras och lånas igen. Det viktigaste att tänka på när du återvinner är att verkligen sortera rätt. Det finns många småfällor där det är vanligt att vi slarvat och slänger fel material i fel behållare på grund av okunskap. Så försök lära dig och vara noggrann.

Några exempel på produkter vi ofta sorterar fel

Värmeljuskopppar som slängs som metall. Det är egentligen rätt, MEN innan vi slänger koppen som metall måste den lilla brickan i botten som veken är fäst i avlägsnas. Brickan är nämligen gjord av järn och kan inte återvinnas som metall.

Dricksglas i glasinsamlingen, dricksglas hör inte hemma i glasinsamlingen då de är gjorda av en annan glaskvalitet än glasförpackningar. Blandas dessa glaskvaliteter så försämras möjligheterna för glasåtervinning avsevärt.

Kuvert med fönster i pappersåtervinningen – Fönstret på kuverten är inte gjort av papper och måste därför avlägsnas för att inte förstöra pappersmassan.

Res klimatsmart

Ett av de allra enklaste sätten för oss alla att börja dra vårt strå till stacken när det kommer till miljöpåverkan är att tänka över hur vi reser. Välj bort avgassprutande bilar och flyg och välj cykel, promenader och kollektivtrafik i största möjliga mån.

Välj dina kemikalier med omsorg

I många fall kommer vi inte ifrån användningen av olika kemikalier. Exempelvis när vi städar. Se över dina olika skurmedel och se till att du valt miljömärkta och miljövänliga alternativ. Har du hjälp med hemstädning av en städfirma så dubbelkolla att städfirman använder sig av miljövänliga produkter och har ett klimatsmart tänkt, exempelvis Sverige & Co som är kända för detta. Se även över dina hår och hudvårdsprodukter, tvättmedel och liknande, alla dessa är vanliga små miljöbovar som är enkla att byta ut till snällare alternativ.

Bo miljövänligt

Hur bor man på ett miljömedvetet sätt? Idag byggs allt fler klimatsmarta hus. Kanske har du hört begrepp som passivhus eller nollenergihus? Dessa är exempel på hus som är extra klimatsmarta. Ett passivhus är exempelvis ett hus som är byggt för att ha minimala värmeförluster och därmed tar tillvara på den värme som naturligt produceras i huset, detta gör att huset både håller en behaglig temperatur hela tiden, samtidigt som det minimerar behovet att köpt energi och därmed minskar miljö-belastningen.

Ett nollenergihus fungerar nästan som ett passivhus. Skillnaden är att nollenergihuset inte köper in någon extern energi alls, utan använder inte mer än vad det själv tillför, nollenergihuset kan exempelvis lagra energin det producerar till annat tillfälle eller ”byta” energi med en annan energiproducent.